Kennis Centrum
colofon colofon bestuur contact sitemap 

  Vakpers    ADCN    digitale gids    eigen publicaties    artikelen    bibliotheek / archieven    links  

INHOUD GIDS

 

De Digitale Gids Reclamecollecties Nederland is een hulpmiddel voor iedereen die op zoek is naar het historisch erfgoed van de Nederlandse reclame. Wat wordt waar bewaard? Hoe toegankelijk zijn de collecties? Dat zijn de vragen die de gids helpt beantwoorden. Het is een wegwijzer naar in Nederland aanwezig historisch reclamemateriaal, vervaardigd voor Nederlandse bedrijven en instellingen.

 

Het gaat daarbij om een inventarisatie op collectieniveau van de verschillende instellingen. Met de samenstelling is begonnen in het najaar van 2000. Op dit moment zijn er 82 musea en bedrijven in de gids opgenomen. Voor het einde van 2005 zullen dat er meer dan 100 zijn.

 

De inhoud van de opgenomen collecties betreft zowel commerciŽle als maatschappelijke, culturele en politieke reclameuitingen. Van een verpakking voor Sunlightzeep tot een affiche van de kraakbeweging. Van de eerste kleurenadvertentie tot een grammofoonplaatje voor Persil of een billboard voor Central Beheer.

 

AANMELDING NIEUWE COLLECTIES

Via een aanmeldformulier kunnen bedrijven en musea zich opgeven om met hun collecties in de gids te worden opgenomen.

In de 'Digitale gids reclamecollecties Nederland' kan gezocht worden op zes aspecten: woorden uit de algemene omschrijving van collecties, bedrijfs- en merknamen, vervaardigersnamen, reclamematerialen, inhoud en periode.

Voor elk aspect is een apart zoekscherm. Zoekresultaten worden eerst in een lijst getoond. Die lijst toont de naam van de instelling en is alfabetisch geordend op plaatsnaam. Vanaf de lijst kan naar het volledige overzicht van een instelling worden gegaan.

Reclame Arsenaal