Kennis Centrum Kennis Centrum
colofon colofon bestuur contact sitemap 

  virtuele reis    exposities    collecties    tijdelijke exposities    toppers    onderwijs    funcorner    winkel    links  
RECLAMEARSENAAL PRESENTEERT

Nederlandse reclame op 45 toeren

Wie kent ze nog? Die 'flexiplaatjes', buigzame, slappe grammofoonplaatjes met reclameliedjes? Reclamemakers gebruikten ze volop in de jaren '50 tot '80 als spotgoedkoop weggevertje. Tal van bekende artiesten werkten er aan mee: Drs P., Conny Stuart, het Cocktail Trio, Corry Brokken, André van Duin, Patricia Paay, Jules de Corte, Kees van Kooten, Wim de Bie – de rij is eindeloos.

Op 22 september 2009 verschijnt over dit fascinerende fenomeen het boek De muzikale verleiding. Reden voor deze speciale expositie én een publieksverkiezing van het beste liedje.

ARCHIEF TIJDELIJKE EXPOSITIES

Louter jenever. 100 jaar jeneveraffiches

Schat... staat de Bokma koud ? Ha fijn, ha fijn, een borrel van Florijn! Drink Louter...Kabouter - bekende Nederlandse reclameslogans voor een product met een eeuwenoude geschiedenis: jenever. Slogans niet alleen van radio of televisie, maar ook op affiches.
Tussen 4 april en 28 september 2009 toont het Jenevermuseum in Schiedam een fraai overzicht van 100 jaar jeneveraffiches. Aanleiding voor het ReclameArsenaal om op haar site in samenwerking met het museum een kleine virtuele tentoonstelling in te richten.


Van puntzak tot hologram - Een eeuw Nederlandse verpakkingen

Marcel Verhaaf, creative director van Brandnew Design in Weesp, bracht in de jaren ’90 gepassioneerd en met kennersblik een unieke collectie van Nederlandse verpakkingen bijeen. Van Jugendstil blikken uit ca. 1905 tot high tech verpakkingen waarbij gebruik is gemaakt van hologrammen.


VerkiezingsAffichesVerkiezing (1918-2003)

Ter gelegenheid van de Tweede Kamer-verkiezingen organiseerde het ReclameArsenaal van 14 tot 22 november een verkiezing van het beste en slechtste verkiezingsaffiche.


Rabobank

Eind 2005 publiceerde de Rabobank het boek 'De bank voor iedereen. Reclame van de Rabobank', een indrukwekkend overzicht van ruim een eeuw bankreclame. Het ReclameArsenaal maakte er een virtuele expositie van.


Persil

Onlangs ontving het ReclameArsenaal een groot filmblik met een schat aan historische reclamefilms van Persil, het waspoeder dat sinds 1907 door de Duitse wasmiddelenfabrikant Henkel op de markt wordt gebracht.


JC Decaux

De historische collectie Nederlandse affiches van JC Decaux (voorheen Publex BV) is in beheer bij het ReclameArsenaal.


Dolly Rudeman

Ze was dé pionier van het Nederlandse filmaffiche: de Haagse ontwerpster Dolly Rudeman (1902-1980). Het ReclameArsenaal bracht haar werk bijeen en zorgde voor een publicatie.


Scheveningen

In de zomer van 2006 is in Scheveningen op de zogenaamde Homerson Casino's Boulevard Gallery een kleurrijke affiche-expositie te zien over ruim 60 jaar promotie van de Scheveningse zon, zee en strand. De expositie kwam tot stand in nauwe samenwerking met het ReclameArsenaal. Aanleiding om ook hier een kleine blik op het thema te werpen.


Reclame Arsenaal